En dag på Liten och Stor

De större barnen

När barnen kommer på morgonen tar vi emot på lilla avdelningen (blåa gruppen). Barnen ska vara här före klockan 9 och det finns alltid en lärare som tar emot i hallen.

Runt klockan 8.30 inleds arbetet – den pedagogiska barnverksamheten kallas för arbete inom montessori – för de stora barnen (de som är mellan 3 och 6 år). Då går de in till sin avdelning tillsammans med en lärare. De väljer något att arbeta med, antingen tillsammans med en kompis eller så väljer de att sitta och arbeta enskilt.

Om barnen vill ta en paus kan de sätta sig och ta en frukt eller grönsak som står framdukat under förmiddagen. I köket finns det möjlighet till att måla med olika slags färger eller arbeta med lera.

Montessoripasset varar fram till klockan 11.00. Sedan är det dags för samling. På samlingen har vi olika teman, det kan till exempel vara familjen, årstider, sång- och lekar mm. Två barn är kvar och dukar och ställer fram maten tillsammans med en lärare. De går sedan till de andra och säger ”varsågoda” och berättar vad det serveras för mat.

Efter lunchen så dukar alla barn av sin tallrik, sköljer av den och ställer in den i diskmaskinen. Sedan har vi vila, barnen ligger på en madrass och lyssnar på sagoband. De barn som vill får massage.

Efter vilan går vi ut och leker i vår skog eller på gården. Ibland går vi iväg till någon närliggande park. Klockan 14.30 serveras det mellanmål ute eller inne. Sedan är det fri lek fram till dess att förskolan stänger.


De mindre barnen

För de mindre barnen (1-3 år) ser dagen lite annorlunda ut. När barnen kommer på morgonen är vi tillsammans på lilla avdelningen (blåa gruppen).

Kl. 9 har vi samling, där har vi våra egna dockor som vi sätter i ett hus. Vi sjunger sånger, pratar om djur, färger mm.

Efter samlingen sätter sig barnen på sina platser vid bordet för att äta en frukt eller grönsak.

Under förmiddagarna brukar vi gå ut, vara inne och skapa, ha rytmik eller hitta på något annat roligt. De äldsta barnen brukar "arbeta" med Montessorimaterialet.

Före lunch sitter vi ner och sjunger en stund. Kl. 11.15 äter vi lunch och när barnen har ätit klart plockar de undan sin tallrik och ställer den på matvagnen och sedan tvättar de av sig framför spegeln.

Efter lunchen är det vila och då lägger sig alla barnen på varsin madrass. En del barn sover, andra ligger och tar det lugnt en stund.

När barnen har vilat så leker vi inne eller ute och vid 14.30 äter vi mellanmål och därefter fortsätter vi att leka tills förskolan stänger.

Vi har medvetet valt att ha en liten småbarnsgrupp – oftast omkring 8 – och ser till att ha en hög personaltäthet. För de små barnen är trygghet och närhet viktigt. De ska alltid känna att lärarna har tid för dem.